ALEXEJ VARLAMOV A JEHO ROMÁN ODSUN



Se spisovatelem Alexejem Varlamovem (*1963) jsem se poprvé setkal v roce 2017 na pražském knižním veletrhu Svět knihy 2017 a také při jeho přednášce na téma Životopis spisovatele jako žánr, kterou přednesl 9. května 2017 na Filozofická fakultě UK, a další den pak na FF MU Brno. Letos jsme se potkali na rusistické konferenci v Tunisu.
varlamov_portret.jpg
Alexej Nikolajevič Varlamov
zdroj: Wikipedie
Alexej Nikolajevič Varlamov je ruský spisovatel, publicista, profesor, badatel v oblasti dějin ruské literatury 20. století, je také rektorem Literárního institutu A.M. Gorkého. Ruskou literaturu přednášel na univerzitách v Evropě a USA. Hostující profesor na University of Iowa (USA, 1998).
Debutoval povídkou Švábi v časopise Okťabr (1987), první kniha Dům v Ostožje mu vyšla v roce 1990. Jeho tvorba vychází v časopisech Novyj mir, Moskva, Znamja, Okťabr, Grani, Litěraturnaja učoba, Roman-gazeta a Podjom. Je autorem řady próz a také biografií např. Alexandra Grina, Michaila Prišvina, Alexeje Tolstého, Michaila Bulgakova a Andreje Platonova, které vyšly v sérii Život významných osobností. Varlamovovo dílo bylo přeloženo do němčiny, španělštiny, čínštiny, bulharštiny a dalších jazyků.
Na mezinárodním fóru Terra Rusistica v Tunisu vedl profesor Varlamov Literární dílnu na téma Přísné zákony uměleckého textu. Měl jsem potěšení se s ním setkávat a také společně zajet do města Bizerta, kde je muzeum ruské emigrace v Tunisu a pohřebiště důstojníků Carské námořní eskadry, která zde zakotvila v roce 1920.
Alexej Varlamov mi vyprávěl, že pobyt u nás v roce 2017 jej inspiroval k napsání románu Odsun, který vyšel v Moskvě na začátku letošního roku. Odehrává se od podzimu 2018 do jara 2019. Jeho hrdina přijíždí do České republiky přednášet literaturu na Univerzitě Palackého v Olomouci, ale místo univerzity skončí v Jeseníkách, ve starém domě, který kdysi patřil rodině sudetských Němců. Tajemství tohoto domu a tragický osud jeho obyvatel po druhé světové válce vyvolávají v hrdinovi reflexi-vzpomínku, ve které se osobní drama pojí s tím, čemu se běžně říká velká historie.
„Sedím dlouho po půlnoci sám v prázdné hospodě Zelená žába. Okolo mne visí kůže zvířat, temná zrcadla, starožitné skříně, pivní sudy, džbánky, zhaslé televizní obrazovky. Cítím, že na tomto světě, se spletenými časy a hranicemi nejsem sám. Obklopují mne stíny, slyším vzdálený smích, výkřiky, cizí hrubou řeč, ale naše cesty se neprotínají.“
(citace z románu Odsun)
odsun_obalka.jpg
Hrdina románu zůstal v Sudetech bez peněz, bez možnosti kontaktovat svého mecenáše a s dosti chatrnými doklady. Zázraky se však dějí. Hrdina, kterého čekala deportace, našel úkryt v domě pravoslavného kněze Jiřího. Odsun je příběhem života a lásky, který hrdina vyprávěl knězi a jeho matce. Anonymita vypravěče je záměrná, odráží průměrnou sovětskou zkušenost - bezstarostné dětství, prázdniny, studium na školách různé úrovně, univerzita, setkání s první láskou a prvním vážným vztahem. To vše na pozadí tektonických posunů ve státní struktuře: perestrojka, glasnosť, rozpad Unie, zbídačení mas a rostoucí nepřátelství mezi Ruskem a Ukrajinou, zvláště významné pro hrdinu, kterého tato konfrontace oddělila od ženy, kterou miloval. Vzpomínky se prolínají se současností (2018-2019) a život v kněžském domě, který dříve patřil německému soudci, vnáší do románu třetí vrstvu, historickou.
„Odkud se bere zlo, proč nejde zařídit život tak, aby každý národ, každý člověk měl svůj domov, svůj kousek země a nikdo netoužil po tom sousedním?“
Alexej Varlamov
Román je vyprodaný.
Jiří Klapka